Georgische wijnGeorgië ligt in een van de oudste wijngebieden ter wereld en de Georgische wijn wordt alom geroemd om haar smaak en kwaliteit.
In Nederland is van dit geweldige land en haar rijke wijncultuur en -historie helaas nog maar weinig bekend. Veelal weet men niet beter dan dat de wijn uit Europa komt, de Romeinen wordt deze eer toegeschreven. Niets is echter minder waar.

Al 8000 jaar geleden werd in Georgië wijn gemaakt, er zijn Qvevri’s gevonden (enorme aardewerken potten, ingegraven in de grond voor fermentatie) welke met behulp van koolstofdatering technieken, bewezen zo oud te zijn. De oudste gecultiveerde druivenpitten zijn in Zuid-Georgië opgegraven, daarmee is de Rkatsiteli druif de oudste (witte) gecultiveerde druivensoort, de Saperavi druif wordt toegeschreven de oudste gecultiveerde rode druifsoort te zijn. Het mooie van Georgië, is dat het een trots volk is dat zeer veel waarde hecht aan hun cultuur, historie en traditie: ze hebben er in de duizenden jaren aan vastgeklampt. Door deze trots, is het mogelijk dat er nu nog steeds op dezelfde manier wijn wordt gemaakt!

Georgische wijnIn ons assortiment treft u dan ook deze Qvevri wijnen, vernoemd naar de methode waarmee ze gemaakt worden. Het geeft u de gelegenheid om wijn te drinken welke nog steeds op dezelfde wijze gemaakt wordt als de eerste wijn 8000 geleden gemaakt werd. In hetzelfde wijngebied, met dezelfde druiven en op dezelfde productiewijze! Het zijn niet alleen kwalitatief geweldige wijnen, maar ook een geheel nieuwe smaakervaring. Het stukje binding met het verleden is al een unieke beleving op zich.

Als u niet weet waar u moet beginnen met al deze onbekende druiven, nieuwe gebieden en technieken, kunt u eens een door ons samengesteld proefpakket proberen. Of je kunt er even lekker voor gaan zitten en jezelf inlezen op Georgische-wijn.nl en vervolgens zelf een selectie maken. Wij verzenden via een speciale flessen service van PostNL al vanaf 1 fles. In Houten leveren wij de wijnen kosteloos af. U kunt natuurlijk ook altijd de wijnen bij ons afhalen.

Wij verzorgen ook wijnproeverijen op locatie en bij evenementen, eventueel begeleid met Georgische hapjes van Manas-Catering.nl, lees er hier meer over.

Mocht u vragen hebben, of een wijnadvies willen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord en helpen u graag een keuze te maken.

Peter Bleeker