Wijngekken.nl – een neus voor goede wijn

De drie heren van wijngekken.nl (Chris, Martin en Ed) hebben een blog waar je niet alleen de laatste nieuwtjes en weetjes over wijn kunt vinden, maar ze proeven ook graag wijnen. In de afgelopen jaren hebben ze al honderden wijnen geproefd en beoordeeld, ze weten waar ze het over hebben!

Georgische wijnen zijn voor velen nog onbekend, de druivensoorten (Saperavi, Rkatsiteli, Kisi, Mtsvane etc.) en regio’s (Kakheti, Svaneti etc.) dragen namen welke niet alleen moeilijk te lezen zijn maar ook weinig houvast geven om te bepalen of het een lekkere wijn is. Nu hebben vele van onze wijnen een Vivino score ter referentie, dat geeft al weer hoe de wijn geproefd wordt door anderen. Omdat smaak natuurlijk heel individueel is, weet je nooit zeker of de wijn jou ook zo gaat bevallen als de vorige die hem beoordeeld heeft op Vivino.

Om deze reden hebben wij de heren van Wijngekken gevraagd ons een handje te helpen. Wij laten onze wijnen door hen proeven, zodat zij een objectieve recensie erover kunnen schrijven. Ondanks dat je de wijn zelf dan nog niet geproefd hebt, geeft dit je wel inzicht in wat je kunt verwachten. En in het geval van de goede Qvevri wijnen in ons assortiment: dan weet je waarom je een paar euro’s meer betaald voor een echte smaakervaring. Mocht je de wijnen toch zelf eerst willen proeven, met enige regelmaat organiseren wij kleinschalige wijnproeverijen, en zijn ook beschikbaar voor wijnproeverijen op locatie en evenementen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Wanneer een wijn door Wijngekken beoordeeld is, dan is de score herkenbaar door het wijngekken.nl logo:  . Daarnaast staat er dan een link naar de proefnotitie, neem even rustig de tijd om deze door te lezen. Informatie over hun puntensysteem, vind je hier. En het is ook zeker de moeite waard om op hun pagina rond te neuzen naar allerlei leuke wijnfeiten en weetjes!

De volgende wijnen zijn inmiddels beoordeeld door wijngekken.nl:

  • Kakhuri Saperavi Reserva, 17,6/20, [usr 4 max=”4″], Zilveren medaille, lees de proefnotitie
   “…ik heb al veel mooie wijnen mogen proeven als Vinoloog van de Wijnacademie, maar dit slaat veel. Een oude, maar mooie Saperavi die veel gelijkenis vertoont met een heel oude Bordeaux….”
  • Solomnishvili Saperavi, 17.3/20, [usr 3.5 max=”4″] sterren, lees de proefnotitie
   “…wat een wijn. Geen alledaagse cabernet sauvignon, maar een musculaire kerel met een gouden hartje. Prachtig complex kersenfruit, boterzacht…”
  • Babaneuris Saperavi, 16.7/20, [usr 3.5 max=”4″] sterren, Bronzen medaille, lees de proefnotitie
   “…de zwaarste en meest volle wijn die ik misschien wel ooit geproefd heb. Hiermee ook de meest aparte wijn met veel en bijna onbeschrijfelijke tertiaire tonen…”
  • Vinoterra Kisi, 16.7/20, [usr 3.5 max=”4″] sterren, Bronzen medaille, lees de proefnotitie
   “…kwaliteit en niet commercieel. Droog van kalk en kleitonen met eronder een gedroogd droog-fruithapje van tropische vruchten als perzik…”
  • Dakishvili Red, 16,5/20, [usr 3.5 max=”4″] sterren, lees de proefnotitie
   “…een stoere, robuuste en wat boerse wijn. Geen makkelijke doordrinker maar ééntje om rustig van te genieten. Uitstekende kwaliteitswijn uit Georgië!…”
  • Vinoterra Saperavi, 16,3/20, lees de proefnotitie
   “…de houtopvoeding en de Cabernet Sauvignon maken de wijn internationaler en schampen tegen een Grand Cru de Bordeaux aan en een Super Tuscan…”
  • Vita Vinea Saperavi, 16,2/20, [usr 3 max=”3″] sterren, lees de proefnotitie
   “…Alweer een Saperavi die mij overtuigd heeft. Samen met de Qvevri is het een fantastische en complexe wijn geworden…”
  • Dakishvili Amber, 16,1/20, [usr 3 max=”3″] sterren, lees de proefnotitie
   “…omdat dit duidelijk een kwaliteitswijn is van niveau. De wijnkennis van de familie proef je bij elke slok…”
  • Schuchmann Saperavi, 15,9/20, [usr 3 max=”3″] sterren, zilveren medaille, lees de proefnotitie
   “…Een mooie wijn. In de neus zou je zo een Grand Cru de Bordeaux uithalen; op de tong zou het m.i. wat breder moeten zijn, maar laten we even tot de werkelijkheid komen: deze wijn kost niet eens € 10!!…”
  • Winiveria Saperavi 15,8/20, [usr 3 max=”3″] sterren, lees de proefnotitie
   “…Winiveria Saperavi 2013 is een prima kwaliteitswijn op alle fronten. Mooi genuanceerd hout dat perfect aansluit bij het rijpe kersengenot…”
  • Vita Vinea Kisi 15,8/20, [usr 2.5 max=”3″] sterren, lees de proefnotitie
   “…de Vita Vinea Kisi tonen van een ‘passito’ uit Italië of een ‘eiswein’ uit Duitsland zonder zoet te zijn. Een perfecte harmonie tussen de verschillende smaken….”